Tulipa tänään töissä tehtyä elämäni ensimmäinen Charlotte. Tällasta ohjetta kokeilin puolikkaalla vähän soveltaen. Torttu oli tehty miulle jo valmiiksi, mie vaan kasasin ja täytin. Kulho oli n. 2 litranen, joten täytteestä piti laittaa vaan puolet.

Charlotte russe

Tulosta tämä resepti

  • juhlava Charlotte Russe on näyttävä, suussa sulava tarjottava
  • tiesitkö, että tämän kakun alkuperä tulee jo 1700-luvulta Venäjältä, Aleksanteri I:n ranskalaiselta kokilta
  • ensin tehdään kääretorttu
  • jäähtyneillä kääretorttuviipaleilla vuorataan iso vuoka ja persikka-rahkahyytelö laitetaan sisään
  • helpompi idea on tehdä täyte jäätelöpohjalle, johon sekoitetaan persikan palasia, tällöin hyydytys onkin jäädytys eli kakku valmistuu pakastimessa ja myös säilyy siellä hyvin (vinkkinä esim. juhliin.)

(n. 15 henkilölle, n. 3 litran kulhoon tehtynä)

charlotte_russe300.jpg

Kääretorttu:

4

munaa

1

dl

sokeria

1 1/2

dl

Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja

1

tl

leivinjauhetta

Vatkaa munat vaahdoksi sokerin kanssa. Lisää kuohkeaan vaahtoon jauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu. Kaada taikina voidellulle leivinpaperille uunipellille ja paista 200-asteisessa uunissa 7-10 min kauniin väriseksi. Kumoa kypsä torttu toiselle leivinpaperille, jolle on ripoteltu hieman sokeria. Anna jäähtyä.

Kääretortun täyte:

2

dl

vadelmahilloa tai persikka/aprikoosisosetta (200 g)

Levitä hillo/sose torttulevylle ohueksi kerrokseksi. Rullaa tiukaksi kääretortuksi jättäen sauma alaspäin.

Charlotte Russen persikka-rahkatäyte:

8

liivatelehteä + kylmää vettä Laitoin 4 lehteä

2

tlk

kuohukermaa (4 dl) 2dl

n. 1

dl

sokeria vajaa dl

n. 2

tl

vaniljasokeria

1

tlk

säilykepersikoita (iso tlk 850/40 g) ja/tai aprikooseja laitoin pyynnöstä mansikkahilloa n. 4rkl

1

dl

persikkatölkin lientä laitoin vettä

2

tlk

maitorahkaa (400 g) n.250g

Liuota liivatteita kylmässä vedessä kymmenisen minuuttia. Vaahdota sillä aikaa kerma vaahdoksi, ja mausta sopiva maku sokereilla. Kuumenna 1 dl persikkatölkin lientä kiehuvaksi (esim. mikrouunissa lasissa) ja pilko persikat pieniksi. Lisäsin rahkaan mansikkahilloa ja kuumensin veden liki kiehuvaksi

Puristele liivatteet pois liotusvedestään ja sulata ne kuumentamaasi persikkatölkin liemeen. Veteen Yhdistä tämä liivateliemi rahkaan, samaten pilkotut persikat. Lisää seokseen lopuksi kermavaahto varovaisesti yhdistäen.

Ota pyöreä n. 3 litran muovi- tms. kulho ja vuoraa se ensin tuorekelmulla ja sen jälkeen tiiviisti kääretorttuviipalein. Kaada täyte keskelle ja tasoita pinta kääretorttuviipaleiden tasolle. Hyydytä kokonaisuus kylmässä, mieluiten seuraavaan päivään. Ennen tarjoilua kumoa kakku vuoasta tarjottimelle. Koristele halutessasi pursottaen kermavaahtoa ja persikkaviipalein. En nähnyt lopputulosta, mutta olen melkoisen varma, että Russe jää löysäksi ja liivatetta tulisi olla enemmän. Kuvaakaan ei tullut otettua, kun en viitsinyt lähteä kameraa hakemaan. Sen verran täytettä maistoin, ettei ollut ihan äklömakeaa

VINKKI: Helpompi vaihtoehto edelliselle:
Käytä kaupasta ostettavaa valmista kääretorttua sekä täytteenä jäätelöä ja säilykepersikoita. Tällöin hyydytys onkin jäädytys eli kakku valmistuu pakastimessa. Huom. jäätelö tulee hieman pehmentää, jotta saat siihen sekaan persikkapalaset ja täytteen kakun sisään.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy