Sattuipa tuo bussin kuva silmiin. Ajellessani joku vuosi sitten juuri tätä yksilöä eräänä kauniina kesäiltana tämä auto oli vähän omanlaatuisella päällä.

Se päätti kesken kaiken aina aika ajoin päästää kunnon pamauksen. Ihan ilman mitään syytä kuului jysäys. Nelipiiriventtiili sen äänen aiheutti, mutta hiljaisessa kesäillassa talojen keskellä se kuulosti ihan aseen laukaukselta. Se venttiili on sellainen, joka aina ajoittain laskee liian paineen purkautumaan ulos, ettei auton paineilmajärjestelmään tule liikaa painetta.

Sattuipa sitten mummo kävelemään alueella, jossa joku aika aiemmin oli ihan oikeasti tuo etninen vähemmistö selvitellyt välejään asein. Juuri mummon kohdalla venttiili päätti paukahtaa oikein kunnolla.

Mummo nosti kädet pystyyn ja katseli pelästyneenä ympärilleen, minä nolona huristelin ohitse. Mietin päättärillä että jos se mummo saikin oikein kunnon laakin ja makaa töppöset pystyssä siellä kujalla, niin minun on pysähdyttävä ja soitettava apua.

No pääsin korttelin ympäri, eikä onnekseni mummoa näkynyt makaamassa.

Seuraavalla kierroksella olin taas samalla päättärillä ja seurasin kun yksi koira löi jarrut päälle. Ei suostu tulemaan yhtään lähemmäs. Omistaja teki vaikka mitä, mutta ei. Jarrut päälle vaan. Koira oli joku isompi, en muista enää minkä merkkinen, mutta sen verran kookas että ei omistaja voinut kantaakaan. Kuinka ollakkaan, venttiili jysähti. Koira sai jalat alleen ja veti omistajan mukanaan pusikkoon, ei naisella paljon jalat maata tavoittaneet.

Kyllä muistin varikolla pitää huolen siitä että venttiilille tehtiin jotain, uhkasin ajomestarille etten ota yhtään mummon henkeä omalletunnolle, en aja tolla mummonpelottimella ennenkun se korjataan. Ainahan nuo paineilmavehkeet pitävät niitä omia pihahduksiaan, mutta ei niitten kuulu jysähtää. Jostain syystä ihmisillä on käsitys, että me kuskit tehdään se puhina tahallamme, mutta ei siihen voi vaikuttaa millään tavoin.