Olen tuossa huvittuneena seuraillut naapureiden käytöstä. Meillä tässä rivarissa kun tietyt toiminnat kohdistuvat tiettyyn päähän taloa. Esim. matontamppausteline on täällä minun keittiöni takana, samoin pyykkiteline, roskis ja postilaatikot taas ihan toisessa päässä tonttia.

Olen sitä mieltä että kun minä en kerran voi tampata mattoja, niin en myöskään tee sinne lumitöitäkään. En jaksa nostaa kolaa penkan yli, ja lunta tuiskusi tosiaan niin paljon nyt parin viime viikon aikana, että siinä on metrinen valli. Lapiolla en voi mättää kun joka lapiollisella kääntyy puukko selkärangassa.

Kukaan ei tule mitään sanomaan, mutta luodaan merkitseviä silmäyksiä minun suuntaani. Hitto. Olen talossa ainoa, jolla ei ole miestä, vastapäisellä naapurilla on jopa kaksi vähän yli parikymppistä laiskaa nuortamiestä. Kertaakaan en ole nähnyt tänä talvena niiden kolaan tarttuvan, vaan talon naiset on sen homman hoitaneet yhtä poikkeusta lukuunottamatta.

Kyllä tuossa joulun aikaan mesosinkin pihassa että tämä selkävaivainen ja viimeisillään raskaana oleva nainen tekevät lumitöitä, ukot senkun makaa. Muutamaan otteeseen mie käin naapurilta kolan varastamassa, ettei vauva ala syntyä juuri siihen paikkaan. Hänen miehensä on hoitanut suurimman osan lumenluonnista, kiitos siitä hänelle. Potra poika syntyi loppiaisaattona.

Juu niin, asiaan. Eilenkin seurasin kun monet askeleet kulkee ikkunani ohitse, ja moni on toiveikkaana käynyt kattelemassa mattotelineelle. Eihän toki pyykit vielä ulkona kuiva, että sitä on edes turha luoda auki. Ei tuossa tekemäni aukon ja mattotelineen välissä ole kun viisi metriä metrin korkuista lumivallia.

Kuva on tosin otettu silloin kun se polku oli auki, nyt lumivalli on yli oven puolivälin.

Ihan periaatteesta en ala urakoimaan tuota pätkää. On nimittäin millin tarkkaa autojen välinen lumen luontikin. Ei tarvis kun kakskymmentä senttiä ottaa kolalla autojen välistä, että toinenkin pääsis omaan autoonsa, mutta se valli jää tasan siihen. On paha jo mennä autoon, kun on autossa matala maavara ja se lumivalli vielä nostaa maata ylemmäs. Auto on ikäänkuin montussa.

Tai että muuten parkkipaikka on kun nuoltu puhtaks, mutta toisen auton takunen oikeen kierretään, ettei se pääse yhtään helpommalla. Hommaa ei helpota yhtään se että miun auto on se keskimmäinen, niin mie joudun joka tapauksessa työntämään lumet jommalle kummalle puolelle ja helpottamaan muiten liikkumista.

Tää touhu on muutenkin ihan syvältä. Yks ihminen joka ei kuulu yhtiön hallitukseen määrää mitä tehään ja muut menee kun pässit narussa. Hallituksen jäsenillä ei ole edes talon tilinkäyttöoikeutta, puhumattakaan oikeudesta ostaa talon tiliin edes ruohonleikkurin bensat, mutta tällä hallitukseen kuulumattomalla on. Mie en voi yksin tapella sitä päsmäriä vastaan, mutta muut ei uskalla asettua vastahankaan. En mie tarvii kun kaks osakasta taakseni, niin sais jotain tapahtumaan. Kyllä sitä pihalla marmatetaan, et näin ja näin, mut kukaan ei uskalla kokouksessa avata suutansa.

Tän kyseisen henkilön kanssa meillä on muutenkin sukset ristissä. Ei se uskalla ees tervehtiä pihalla kun nokikkain satutaan, ei sen puoleen että oisin sitä vajaa. Sit kun se ryyppää kolmen viikon rännin, ni alkaa jopa sanoo moi. Ush, ällöttävä tapaus.

Tää kaikki juontaa monen vuoden taakse, kun meillä sattui paskavahinko. Seinänaapurin viemäri ei vetänyt ja olivat sitä rassanneet. Paha vaan että meiltä tuli komeron lattialle ihan sitä ittiään. Alkoi poika sanoo että miks on lattialla vettä, sukat kastuu. Ensin ajattelin et kissat on juomakuppinsa saaneet nurin, mut tarkemmin asiaa tutkittuani syy selvisi viemäritulvaksi. Ei muuta kun kymmenen aikaan illalla komero tyhjäks, ja paskavettä tippuvat tavarat pihalle. Oli vielä jonkun pyhän aatto, ettei varmaan saa apua mistään.

Siinä meni joustinpatjat  ja kaikki pestyt matot. Muutama päivä myöhemmin tää nestepäinen naapuri tuli miuta haukkumaan yhentoista aikaan illalla kännipäissään. Se on raja mitä mie en sulata, etä miun omille portaille tullaan natkuuttamaan .

Kun ei kuulema voi tollee pitää tavaroita pitkin pihaa - ne oli siististi pinossa oman keittiön ikkunani alla. Ja kun että olen laittanu kukkiakin joka paikkaan -  täräytin vastaan että niin miun kukat on telineessä miun omilla portailla teillä on kivijalan vieressä maassa, josta on paljon enemmän haittaa rakennukselle. Sit kun ei muuta keksiny, ni pojan fillari oli ikkunan edessä, ei edes kulkuväylällä. Siinä vaiheessa sanoin että heillä on mopo ja fillari oman ikkunansa edessä. Tai itse asiassa sen mopo oli naapurin makuuhuoneen ikkunan edessä kulkuväylällä.

Sitten alko makeiluvaihe kun aloin oikeen kunnolla kiihtyä. Alko tulla et et sie oikeesti ole vihanen siulla on tollaset vihreet silmätkin. Ja et miun pitäs ostaa korillinen kaljaa alakertaan jääkaappiin, että hän sais ryypätä ne. Siinä vaiheessa oli jo millin päässä etten käyny kiinni ja nakannu sitä alas noita kahta porrasta. Alko siinä vaiheessa vaimonsa huutelee et nyt ukko pois sieltä kännissä naapureita kiusaamasta. Tämä vaimo oli koko ajan kuulolla, mutta ei puuttunut asiaan kun vasta sitten.

Jostain syystä tämä ko. pariskunta osaa käyttää hyväkseen kaiken. Heillä on jatkuvasti kaksi autoa pihalla, mutta vain yhdestä maksetaan parkkipaikkamaksu, vaikka molempia lämmitetään talon sähköillä. Heidän pyykinpesukoneensa on alakerrassa jatkuvsti laulamassa talon sähköillä ja vesillä, kaikilla muilla on koneet kotonaan. Eli käytännössä me muut maksetaan kaikki se. Kun jotain pitäis korjata ei ole koskaan rahaa, mutta kun heillä on joku, niin heti rahaa löytyy talon tililtä. Heille tehtiin täysi putkiremontti talon rahoilla. Tuo grillikotakin piti ostaa talon rahoilla ja koko talon porukka muut oli sitä rakentamassa, mutta ei tämä. Jostain syystä kukaan muu ei saa käyttää koko kotaa, siellä on heidän tavaransa ja hänen moponsa talvisäilytyksessä, allaan hirveä öljyläikkä, mikä piilotetaan maton alle. Satuin vaan olemaan keittiössä kun sitä läikkää piiloteltiin. 

Olen tässä jonkun aikaa harkinnut että alan vaatia ylimääräistä tilintarkastusta tähän yhtiöön, on vähän syytä epäillä välistävetoa. Kuulin huhuja kylältä, että erään paikallisen seuran taloudenhoitajana oli ollut tämä heidän poikansa, mikä muka tarkastaa meidänkin tilit, niin oli seuraaja saanut tehdä monen vuoden kirjanpidot uudelleen.

Onko jollain ideoita kuka valvoo asunto-osakeyhtiön tilintarkastuksia, onko se patentti- ja rekisterihallitus, vaiko jokin paikallisempi instanssi.