Matleenan blogissa on taas uusi haaste sytomyssyihin liittyen. Seuraava teksti on lainattu sieltä:

 

Sytomyssyjä ystävänpäiväksi

 
  Flikka  kertoi täällä blogissaan, että Vaasan sairaalan viedyt myssyt ovat menneet kuin kuumille kiville ja lisää kaivattaisiin.  Niinpä hän ehdottaakin, että tehtäisiin sytomyssyjä ja lahjoitettaisiin ne sairaalaan ystävänpäiväksi.
 

Onkin niin hyvä idea, että minä nappasin sen heti mukaani ja nyt huhuilen kaikkia käsityötaitoisia ympäri Suomen tekemään johonkin sairaalaan sytomyssyjä ystävänpäiväksi. Eikä tietenkään ole kiellettyä ulkomailtakin osallistua, postihan kulkee.  Jos jokainen tekisi edes myssyn tai pari, niin saataisiin taas valtava myssykasa sairaaloihin.  Aikaahan ystävänpäivään (14.2) on mukavasti reilu kuukausi, joten hyvin ehtii tehdä muutaman myssyn.


sytokampanja.jpg

Mikä on sytomyssy?
Se on lahja syöpähoitojen takia hiuksensa menettäneelle ihmiselle  (naiset, miehet, lapset).  Myssyjä on lahjoitettu ja lahjoitetaan edelleen hoitoja antaviin sairaaloihin, jotka jakavat myssyt edelleen myssyjä tarvitseville henkilöille.  Itse sairauttahan myssy ei paranna, mutta se voi olla suuri ilo ja helpotus ikävää sairautta ja kovia hoitoja kokevalle ihmiselle. Varmaan jokaista meistä syöpäsairaus koskettaa tavalla tai toisella.

raitaa+pieni.jpg

Sytomyssy voi olla malliltaan ja väriltään millainen tahansa. On vain hyvä, jos tehdään monenlaisia myssyjä, että jokainen tarvitsija löytäisi mieleisensä. Voi siis tehdä myssyjä naisille, miehille, nuorille ja lapsille.  Niitä voi tehdä neulomalla, virkkaamalla tai vaikka ompelemalla.  Ratkaisevinta niissä on materiaali, ettei myssy kutita eikä hiosta hiuksettomassa päässä.  Tärkeää on myös, että myssy kestää hyvin pesua. Monet luonnonkuidut esim. puuvilla, bambu ja merinovilla ovat tällaisia.  Yhteen myssyyn menee lankaa vain 50-100 g. Seijasisko, jonka kanssa yhdessä perustimme OYS:n kampanjan, on koonnut tänne blogiinsa linkkejä moniin sytomyssyksi soveltuviin myssyohjeisiin.  Sairaaloista on kerrottu meille, että niissä kaivataan  miehillekin soveltuvia myssymalleja, kun eniten on lahjoitettu naisten myssyjä.

Kuvissa näkyvät sytomyssyt olen  itse tehnyt ja ne kaikki on esitelty jo aiemminkin täällä Lankapirtissä. Ne eivät ole mitenkään suositeltavia malleja vaan poimin ne aivan sattumanvaraisesti kuva-arkistostani somistamaan ja elävöittämään tekstiä.
 

raitaa+kokonista.JPG

 Minulla on sellainen käsitys, että kaikissa myssyjä saaneissa sairaaloissa iloitsivat niin potilaat kuin henkilökuntakin valtavasti myssyistä. Jatkuvasti edelleenkin kuulen, kuinka tyytyväisiä potilaat ovat olleet tästä pienestä huomaavaisuudesta.


annalle++p.jpg

Haastan siis kaikki tekemään yhden tai useamman sytomyssyn valitsemaansa sairaalaan!  
Samoin haastan kaikki levittämään tätä ideaa eteen päin ja vaikkapa haastamaan toisia käsityötaitoisia myssytalkoisiin!  Muista myös mahdolliset hyväntekeväisyysporukat kuten Martat yms.


Minä neuvon ja opastan mielelläni kaikissa sytomyssyihin liittyvissä asioissa, joten minuun saa ottaa yhteyttä vaikkapa s-postilla, jonka osoite on tuossa oikeassa sivupalkissa esittelyn lopussa.

aikkara08 at gmail . com (välit pois)

1272059160_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Etelä-Karjalan keskussairaala
Syöpähoitoyksikkö
Kehittämishoitaja Irmeli Kohonen
Valto Käkelän katu 1
53130 Lappeenranta
 
EDIT Facebookista löytyy sivu EKKS Sytomyssyt johon yritän koota ajankohtaista tietoa kampanjasta
 
Edit 2 Torjantain Vartti Etelä-Karjalassa on lisätietoa kampanjasta

Edit EKKS Sytomyssykampanjaan tuli ainakin allekirjoittaneella olevat 145 myssyä, sen lisäksi niitä on viety suoraan sairaalalle, etten tarkkaa lukua edes tiedä. Laitan luovutuksesta postauksen lähipäivinä. Mahtava suoritus, Kiitokset kaikille myssyjä tehneille.